utorak, 31. svibnja 2016.

DEGU– Čileanska vjeverica,IDEALAN LJUBIMAC.

DEGU– Čileanska vjeverica,IDEALAN LJUBIMAC.
Domovina degua su čileanski Andi pa je tako i dobio ovo drugo ime – Čileanska vjeverica. U Sjevernu Ameriku i Evropu prvobitno su dovezeni kao životinje na kojima su se vršila ispitivanja vezana za dijabetes, jer imaju smanjenu mogućnost varenja šećera. Sredinom 20. vijeka počelo je držanje degua kao kućnih ljubimaca.
Karakterišu ga krupne crne oči i velike, istaknute i zaobljene uši. Degu veoma dobro čuje i reaguje i na najtiši zvuk. Vid mu je odličan, tako da može vidjeti čak i UV sunčeve zrake. Zubi “glodnjaci” su karakteristične narandžaste boje, zbog apsorpcije hlorofila iz biljne hrane. Kada hoda, rep drže uspravno, a kada se penje njime se služi za održavanje ravnoteže.
Degu je inteligentan i živahan glodar koji očarava svojim vragolijama. Znatiželjan je, veseo, izuzetno razigran, drag i dobroćudan. Ima veliki raspon vokalizacija (oglašavanja) za različite situacije. Idealan je ljubimac za cijelu porodicu. U prirodi živi u grupi pa mu treba omogućiti društvo. Pati ukoliko nema društvo pa može postati depresivan, bez obzira na brigu i ljubav vlasnika. Najbolje je imati dva degua istog pola. Degui se dobro slažu sa kunićima, činčilama i morskim prasićima, ali prvo im treba dati vremena da se upoznaju na distanci.
Za razliku od ostalih glodara, degu je aktivan danju, najviše ujutru i poslijepodne. Uz pravilnu njegu i ishranu degu živi od 5 do 9 godina. Koliko će degu biti pitom i voljan za komunikaciju, zavisi  od njegovog karaktera. Prvih nekoliko dana u novom domu, degu će biti prilično sramežljiv. Treba ga pustiti da se prilagodi na novi prostor, zvukove i mirise. Degui imaju karakterističan rep koji odbacuju kada smatraju da su ugroženi, zato sa njima treba strpljivo i nježno postupati i NIKADA IH NE TREBA DRŽATI ZA REP!
Ženke degua polno sazrevaju sa 6 do 9 mjeseci, a mužjaci sa 12 mjeseci. 90 do 93 dana nakon parenja, rađa se 4 do 6 mladunca. Mladunci na svijet dolaze već prekriveni krznom, sa zubima, otvorenih očiju, a nakon vrlo kratkog vremena  i  prohodaju. Posle  5 do 6 nedjelja mladunci su potpuno samostalni.
Degu u prirodi živi u skupinama, stoga mu treba omogućiti društvo. Pate ukoliko nemaju društvo te mogu postati depresivni, bez obzira na brigu i ljubav vlasnika. Najbolje je imati dva degua istog spola, a najbolje se slažu dvije ženke, odnosno degui iz istog legla (braća i sestre). Ukoliko imate više degua, u kavezu držite po jednog mužjaka, jer je i u prirodi samo jedan mužjak predvodnik kolonije. U suprotnom može doći do tučnjave. Ukoliko dovodite drugog degua nakon što se je već prvi udomaćio, upoznajte ih postupno "- pregradite kavez ili stavite kavez do kaveza da se upoznaju prije nego počnu živjeti zajedno. Pazite da ne zanemarujete prvog degua, jer će postati ljubomoran na pridošlicu. Degui se dobro slažu s kunićima, činčilama i zamorcima, ali prvo im dajte vremena da se upoznaju na distanci.
Degu zahtijeva veći kavez od ostalih glodara, a preporučuje se da bude od žice ili stakla jer plastiku lako pregrizu. Ukoliko je na dnu kaveza rešetka, kavez treba obilno posipati steljom kako se ne bi ozlijedili. Idealan kavez treba da  ima nekoliko nivoa. Uz posude za hranu i vodu, u kavez treba staviti i posudu sa pijeskom za kupanje. Obavezni elementi svakog kaveza za degue su svakako i veliki točak za trčanje, grane, kamenje, glinene vaze, igračke i slični predmeti koji će im služiti za igru i razonodu. Treba izbijegavati plastične predmete. Odlično služi parče debelog kanapa od kog se može napraviti krug i zakačiti na kavez, tako da degu može da se penje na njega i ljulja kao na ljuljašci. Ovaj ljubimac dnevno prosječno pretrči 4,5 km u točku za vježbanje. Kavez bi trebalo postaviti na mirno mjesto, bez buke, dima od cigareta, direktnog sunčevog svijetla ili promaje.
 
Degu se kupa u posebnom pijesku kao i činčila. Pijesak se nabavlja se u prodavnicama za kućne ljubimce. Ne treba se koristiti drugi pijesak, jer degu u njemu može da se povrijedi i ne odgovara njegovoj koži. Posuda sa vulkanskim pijeskom ljubimcu treba da bude svakodnevno dostupna. Ukoliko se stalno drži u okviru kaveza, pijesak treba redovno i često prosejavati jer degu ponekad ovu posudu koristi i kao toalet.
Degui su biljojedi. Jedu gotovu hranu za degue i sijeno, koje treba da im sve vijreme bude na raspolaganju, kao i sviježa voda. Jedu i voće i povrće, a jednom ili dva puta nedeljno može im se ponuditi i kukuruz. Kako su skloni dijabetesu, ne bi  smijeli da se ugoje, pa zato trba biti izuzetno pažljiv sa poslasticama i voćem koje ima veliki udeo šećera (kruška, grožđe, orašasti plodovi, suvo voće). U kavez im treba staviti i grane od voćaka kako bi na njima trošili zube. Jako je bitno znati da svaka hrana koja nije namijenjena isključivo deguima, može biti opasna po njihov život.
Ukoliko se kod degua uoče simptomi kao što su apatija, smanjena težina, proliv ili zamućene oči, odmah treba posjetiti veterinara. Zdrava čileanska vjeverica se kreće brzo i hitro, znatiželjna je i aktivna. Pored toga, ima dobar apetit, gusto krzno i bistre oči. Nema poteškoća sa disanjem, promjena u boji i konzistenciji izmeta ni vidljive otoke i povrede. Svako odstupanje od ovakve slike znak je da treba što prije potražiti pomoć veterinara.
Povlačenje degua za rep strogo je zabranjeno. Degui imaju karakterističan rep koji odbacuju kada smatraju da su ugroženi. Ukoliko primjetite da je vaš degu apatičan, smanjila mu se težina ili ima proljev, ima zamućene oči, odmah posjetite veterinara.Zdravlje:
Degu je zdrav kada:
- kreće se brzo i hitro
- znatiželjan je, aktivan i ima dobar apetit
- ima gusto krzno i bistre oči
- nema poteškoća s disanjem
- nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- nema nikakve vidljive otekline i povrede.
Nekoliko dana vaš će degu biti prilično sramežljiv. Pustite ga da se prilagodi na novi prostor, zvukove i mirise. Polagano se približavajte kavezu "- bez naglih kretnji. Kako su iznimno znatiželjne životinje, same će vam prići ako im ponudite kakvu poslasticu. Nemojte ih pokušati zgrabiti - ruku lagano stavite u kavez, ponudite poslasticu i degu će se sam iz znatiželje popeti. Ubrzo će se sami početi penjati na vaše ruke i ramena i istraživati vas. Puštajte ga redovito i igrajte se s njim, ali ga nemojte ostaviti bez nadzora, kako ne bi pregrizao električne kablove. Koliko će vaš degu biti pitom i voljan za komunikacijom, ovisi o njegovu karakteru.
Degui su biljojedi. Jedu gotovu hranu za degue te sijeno, koje im cijelo vrijeme treba biti na raspolaganju, kao i svježa voda. Jedu i voće i povrće, a 1-2 puta tjedno ponudite im i kukuruz. Kako su skloni dijabetesu, ne bi se smjeli udebljati, pa stoga budite pažljivi s poslasticama i s voćem koje ima veliki udio šećera (kruška, grožđe, orašasti plodovi, suho voće). Ponudite im i vitamine, te mineralni kamen. U kavez im stavite i grane od voćaka kako bi na njima trošili zube. Ukoliko imate i druge glodavce, pazite da degu ne jede njihovu hranu, jer bi za njega mogla biti štetna.


Nema komentara:

Objavi komentar